Saturday, October 6, 2012

Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα: Πειράματα CIA, Μπορν και η (μη) ηθική της επιστήμης

ethics-paid-forΦιλοσοφικό Τηλεγράφημα του Σπύρου Κάκου [2012-10-06]: Είναι ένα θέμα που έχει αναλυθεί ξανά στη Harmonia Philosphica. Ωστόσο ο αγενής τρόπος με τον οποίο η νέα ταινία “Η κληρονομιά του Bourne” θέτει το θέμα, με έκανε να θέλω να πω ξανά τα αυτονόητα. Στην ταινία μία γενετιστής ιατρός προσπαθούσε να υπεραμυνθεί της συμμετοχής της σε μυστικά προγράμματα της CIA για τον προγραμματισμό δολοφόνων, εξηγώντας πως το μόνο που την έννοιαζε ήταν “η επιστήμη”. Δεν μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος αφού το μόνο που επιθυμεί είναι το να “κάνει έρευνα”. Δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τίποτα… Και μάλιστα ενώ έκανε τα παραπάνω, θυσίασε και πολλά πράγματα (!!!) καθώς δεν μπορούσε να δημοσιεύσει paper εξαιτίας της μυστικότητας των προγραμμάτων! Τι… μάρτυρας!!!
 
Η επιστήμη σήμερα προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι υπεράνω κριτικής, σαν ένα είδος “νέας θρησκείας” στο οποίο όλοι πρέπει να υποταχθούμε. Όμως αυτό δεν είναι σωστό. Ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη αυτών που κάνει. Και οι επιστήμονες σήμερα έχουν μείνει χιλιόμετρα πίσω σε αυτόν τον τομέα. Το να σε ενδιαφέρει η “επιστήμη” δεν μηδενίζει τις ευθύνες σου από κάθε τι που κάνεις. Είσαι άνθρωπος και μέρος αυτού του κόσμου. Όχι ένα ρομπότ που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι οι δημοσιεύσεις…
 
ΥΓ. Αυτό το “δεν μπορώ να δημοσιεύσω” είναι τελείως λάθος παρεμπιπτόντως. Έχω παλαιότερα δημοσιεύσει στο “Doctors, Medicine, Horror…” σειρά δημοσιεύσεων από γιατρούς πολύ “καλών” πανεπιστημίων οι οποίες είχαν βασιστεί σε αυτά τα παράνομα και απάνθρωπα πειράματα της CIA.

(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...