Friday, September 26, 2014

Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα: Κβαντική διεμπλοκή, Πρωθύστερη επιλογή, Ένα.


Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα του Σπύρου Κάκου [2014-09-26]: Η κβαντική διεμπλοκή: Δύο πεπλεγμένα σωματίδια μοιράζονται μια ενιαία κβαντική κατάσταση. Συμπεριφέρονται σαν ένα και δεν μπορούν να περιγραφούν ξεχωριστά. Μια μέτρηση στο ένα επηρεάζει το άλλο ακαριαία, δεν έχει σημασία πόσο μακριά θα είναι. Μια παραξενιά που ώθησε τον Αϊνστάιν για να περιγράψει τη διεμπλοκή ως "τρομακτική δράση από απόσταση". Ωστόσο για να συμβεί αυτό τα σωματίδια πρέπει να έχει αλληλεπιδράσει με κάποιο τρόπο όταν ήρθαν στην ύπαρξη, κάτι που σημαίνει ότι μόνο ένα μικρό κλάσμα των σωματιδίων στο σύμπαν έχουν διεμπλακεί σε κάθε δεδομένη στιγμή.

Συνεχίζοντας την ξενάγηση στον περίεργ κόσμο της κβαντομηχανικής, ο Yakir Aharonov έδειξε ότι, από καθαρά μαθηματική σκοπιά, οι ιδιότητες ενός συστήματος μπορεί να επηρεαστούν από μετρήσεις που έγιναν στο μέλλον. Ο Aharonov συνέχισε έκτοτε να μελετάει επισταμένα τις παράξενες συνέπειες αυτής της "πρωθύστερης" διαδικασίας.

Τώρα ο Aharonov, ο Tollaksen, ο Sandu Popescu και οι συνάδελφοί τους δείχνουν μαθηματικά ότι αυτή η πρωθύστερη "μετα-επιλογή" θα πρέπει να συνδέσει οποιαδήποτε δύο σωματίδια κάθε φορά που οι κβαντικές ιδιότητές τους μετριώντται, χωρίς να έχει σημασία πού βρίσκονται στο σύμπαν. Με άλλα λόγια, όλα τα σωματίδια παντού θα μπορούσαν να συνδέονται, εφόσον έχουν μετα-επιλεγεί με κάποιο τρόπο. "Είναι τρελό ή είναι τρελό;" αναρρωτιέται ο Tollaksen. [1]

Νομίζω θα σταματήσω να γράφω.
Είμαστε όλοι Ένα. Ξέρεις ήδη τι θα πω. Θα το διαβάσεις στο μέλλον...

(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...