Friday, July 3, 2015

Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα: Η κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών. Και τα καταστροφικά αποτελέσματα της στη φιλοσοφία…


Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα του Σπύρου Κάκου [2015-07-03]:

Η πρώτη γυναίκα διευθύντρια της Οξφόρδης. Η πρώτη γυναίκα πρύτανης της Σορβόννης. Η πρώτη γυναίκα διευθύντρια του ΔΝΤ. Είμαστε στο 2015 και ακόμα ακούμε για τις «πρώτες γυναίκες» που κάνουν κάτι που σε καμμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να είναι περίεργο που το κάνουν.

Στη ζωή σήμερα κυριαρχούν οι άνδρες. Πόσο κακό έχουμε κάνει όμως στη φιλοσοφία αποδεχόμενοι τους άνδρες ως «κυρίαρχο φύλο»; Πολύ, αν ρωτάτε εμένα.

Κάποτε στον κόσμο υπήρχαν γυναίκες ιερείς. Γυναίκες που αισθανόταν τον κόσμο. Τώρα οι άντρες προσπαθούν να τον εξηγήσουν.

Κάποτε στον κόσμο υπήρχε σοφές γυναίκες. Γυναίκες που ακολουθούσαν τη διαίσθηση τους. Τώρα οι άνδρες προσπαθούν να ακολουθούν τη λογική τους.

Κάποτε οι άνθρωποι λάτρευαν τις γυναίκες. Άντρες αρκετά σοφοί για να ξέρουν πως δεν είναι. Τώρα η αλαζονεία που τους διακατέχει τους κάνει να πιστεύουν ότι είναι θεοί.

Ριγμένοι σε ένα παράλογο κόσμο, επιλέξαμε να εμπιστευτούμε την αυθαίρετη λογική μας αντί για την υπέρλογη διαίσθηση μας. Επιλέξαμε να σκεφτόμαστε αντί να αισθανόμαστε. Επιλέξαμε να γίνουμε θεοί από το να αποδεχθούμε πως είμαστε ήδη. Σταδιακά αλλά σταθερά αποξενωνόμαστε από την πραγματική μας φύση. Και μόνο αν αποποιηθούμε τη δύναμη που νομίζουμε ότι έχουμε θα ξαναγίνουμε δυνατοί.

Προσπάθησε να δεις προσεκτικά.

Στη γυναίκα σου.
Στη γιαγιά σου.
Στη μητέρα σου.
Στην κοπέλα σου.

Ο κόσμος σου σιγοτραγουδούσε.

Απλά εσύ ήσουν πολύ απασχολημένος με το να σκέφτεσαι για να ακούσεις…

(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...