Friday, September 18, 2015

Πως να κερδίσεις εύκολα έναν άθεο σε μια συζήτηση...


Πως να νικήσεις εύκολα έναν άθεο σε μια συζήτηση...
Είναι δύσκολο;
Βασικά όχι! Και θα σας δείξω πως μπορείτε να το επιτύχετε!

Πριν τη συζήτηση

Καταρχάς θέσε μία δομή στη συζήτηση! Ο άθεος συνήθως θα ξεκινήσει τη συζήτηση με μια ολομέτωπη επίθεση αναφέροντας πολλαπλά θέματα. Προσπάθησε να εξηγήσεις πως πρέπει να υπάρχει μια δομή σε μια πολιτισμένη συζήτηση. Οι άθεοι συνήθως μπερδεύουν πολλά ξεχωριστά θέματα στην ίδια κουβέντα, μόνο και μόνο επειδή και αυτά που έχουν στο μυαλό τους σχετικά με το Χριστιανισμό είναι μπερδεμένα. Βοήθησε τους να τα ξεδιαλύνουν. (Σημείωση: Εξυπακούεται πως αντίστοιχα και και πολλοί θρησκευόμενοι μπερδεύουν ή παρανοούν πολλά θέματα από την πλευρά τους – απλά αυτό το άρθρο αναφέρεται στους άθεους) Η χριστιανική εκκλησία – η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο “εχθρό” τους – έχει πολλές εκφάνσεις: Φιλοσοφική, θεολογική, ηθική, πολιτική, κοινωνική. Συζήτα για αυτούς τους τομείς ξεχωριστά και με μια λογική σειρά. Θα προσπαθήσει να σε πείσει ότι αυτό δεν είναι σωστό. Εξήγησε του πως το να μην μπορείς να ξεχωρίσεις το καθαρά θεολογικό και φιλοσοφικό κομμάτι του χριστιανισμού από το πολιτικό/ κοσμικό του κομμάτι είναι μια υπερ-απλουστευτική, σχεδόν παιδιάστικη, θέση. Ρώτησε τον αν εφαρμόζει την ίδια “συνολική” και τόσο απόλυτη θέαση των πραγμάτων και στην επιστήμη η οποία κάποτε υποστήριζε την ευγονική…

0. Διάβασε τα βασικά άρθρα της Harmonia Philosophica!

Συγγνώμη που θα σε απογοητεύσω, αλλά δεν υπάρχει εύκολος δρόμος προς τη γνώση. Για να μπορέσεις να απαντήσεις στα επιχειρήματα των αντι-χριστιανών (οι περισσότεροι αθεϊστές βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία, ας μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας) πρέπει να διαβάσεις. Πολύ! Ξεκίνα από τα κύρια άρθρα της Harmonia Philosophica όπου τα κύρια επιχειρήματα υπέρ της θρησκείας τεκμηριώνονται αναλυτικά και συνέχισε να διαβάζεις μέχρι να αισθανθείς βέβαιος πως μπορείς να υποστηρίξεις τα επιχειρήματα που παρουσιάζονται. Ο διάβολος συνήθως κρύβεται στις λεπτομέρειες, οπότε θα πρέπει να τις κατανοήσεις όλες αν θέλεις να συζητήσεις υπέρ της θρησκείας (του χριστιανισμού) με επιτυχία.



1. Σχετικά με τα εμπειρικά δεδομένα και τη λογική: Προσπάθησε να του εξηγήσεις ότι πολλά αθεϊστικά πιστεύω (ναι τα "πιστεύω" - Βλ. Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Θρησκείας) είναι παράλογα και δεν βασίζονται σε στοιχεία. Ρώτησε τον πως πιστεύει ότι δημιουργήθηκε το σύμπαν. Τυχαία; Δέχεται το "τυχαίο" σαν εξήγηση για πολλά πράγματα στη ζωή του; Ρώτησε τον πως η ύλη μπορεί να αναπτύξει (άυλη) συνείδηση. Ρώτησε τον αν πιστεύει ότι η θεωρία των παράλληλων συμπάντων είναι επιστημονική αν και δεν θα τα δει ποτέ. Ρώτησε τον αν δέχεται την ύπαρξη του απείρου αν και δεν θα έχει ποτέ την εμπειρία του.

Μίλα του για τη διαφορά μεταξύ «τυφλής πίστης» και «πίστης βασισμένης σε λογική και στοιχεία». Και εξήγησε του πως και η επιστήμη χρειάζεται την πίστη. Και πως χρειάζεται περισσότερη πίστη να δεχθείς τα επιστημονικά (αναπόδεικτα) αξιώματα παρά να δεχθείς τα κηρύγματα του Χριστού περί αγάπης. Εξήγησε του ότι είναι πιο λογικό και επιστημονικό να θεωρήσεις ότι κάτι έχει αιτία παρά να πεις ότι όλα είναι αναίτια και τυχαία. Και πως ο Αριστοτέλης (ιδρυτής της Λογικής) και ο Gödel (ο μεγαλύτερος λογικολόγος μετά τον… Αριστοτέλη) πίστευαν – με βάση τη λογική τους – στην Πρώτη Αιτία. Η λογική δεν είναι προνόμιο των άθεων. Και ότι ο μεγάλος δήθεν άθεος (τι; Και όμως… βλ. εδώ) Νίτσε ήταν… ιρρατιοναλιστής.


Για προχωρημένους αναγνώστες της Harmonia Philosophica: Η ζωή είναι εγγενώς παράλογη. Γιατί λοιπόν αυτή η μανία με τη λογική; Διάβασε το Κύριο Άρθρο.

ΑΤΑΚΕΣ ΜΙΑΣ ΓΡΑΜΜΗΣ: Αν τύχει και μιλήσεις με έναν πορωμένο άθεο, συνήθως η συζήτηση δεν μπορεί να προχωρήσει. Καλό είναι να μην συζητάμε με άτομα που απλά δεν θέλουν να συζητήσουν αλλά επιδιώκουν μόνο τη "φασαρία". Σε τέτοια άτομα το μόνο που μπορείς να πεις για να τους εξηγήσεις άμεσα και γρήγορα το παράλογο των πιστεύω τους, είναι να τους επισημάνεις πως ουσιαστικά πιστεύουν (όχι τυχαία λέξη) ότι το σύμπαν δμιουργήθηκε τυχαία και από το τίποτα ή ότι υπήρχε χωρίς λόγο από... πάντα! Και αυτό εξήγησε τους είναι περισσότερο παράλογο και χρίζει περισσότερων εξηγήσεων από την άποψη που θέλει το σύμπαν να δημιουργήθηκε από ένα Δημιουργό! Και αν τυχόν σου πει κάτι για το μεγαλείο της σκέψης των αρχαίων Ελλήνων, θύμησε του ότι και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν θρησκεία. Και μάλιστα άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιστήμη - αυτά τα δύο δεν νοούνταν καν ως κάτι ξεχωριστό! Και πως ο Αριστοτέλης μιλούσε για το Πρώτο Κινούν. Αν τέλος σου μιλήσουν για την ασυμβατότητα θρησκείας και επιστήμης μίλησε τους για όλους αυτούς τους μεγάλους επιστήμονες που πίστευαν στο Θεό (δες την αναφορά στους νικητές του Νόμπελ ή τις εικόνες με ρήσεις στην παρούσα σελίδα). Μια αναφορά στη Θεωρία της Εξέλιξης (ΘτΕ) είναι ακόμα πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη: Η ΘτΕ δεν είναι φιλοσοφική θεωρία, αλλά απλά μια επιστημονική θεωρία. Δεν απαντάει και δεν ασχολείται με τα ερωτήματα με τα οποία ασχολείται η θρησκεία. Ένα μηχανισμό προβλέπει απλά (και μάλιστα με βάση πολλά αναπόδεικτα δόγματα - βλ. το κεφάλαιο "4.1 Η λάθος προσπάθεια εφαρμογής της Εξέλιξης στη φιλοσοφία" εδώ). Και όχι αυτός ο μηχανισμός δεν εξηγεί τις απαρχές της ζωής. Το ψευδο-επιχείρημα "Ο Θεός αφήνει παιδάκια να πεθαίνουν" απαντάται επίσης εύκολα - βλ. παρακάτω.



2. Σχετικά με τα διδάγματα του Χριστιανισμού: Συνήθως οι άθεοι θα χρησιμοποιήσουν κείμενα από την Παλαιά Διαθήκη. Τα παλαιά βιβλία τείνουν να έχουν πιο δύσκολα νοήματα και είναι γεμάτα συμβολισμούς. Μπορούν να εξηγηθούν αλλά όχι στα πλαίσια μιας πιεστικής συζήτησης με έναν πορωμένο άθεο που δεν θέλει να ακούσει. Οπότε επικεντρώσου στα διδάγματα του Χριστού σχετικά με την αγάπη και τη συγχώρεση. Αυτά είναι τα θεμέλια του Χριστιανισμού. Υπήρξαν άνθρωποι που σκότωσαν στο όνομα του Χριστού; Ναι βέβαια. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν χριστιανοί!

Για προχωρημένους αναγνώστες: Δες το άρθρο Παλαιά Διαθήκη: Όχι για τους λιπόψυχους! (Μια εύκολη ερμηνεία). Διάβασε εδώ ή εδώ για εξηγήσεις ορισμένων φαινομενικά "λάθος" κειμένων της Παλαιάς Διαθήκης.


3. Σχετικά με την επίδραση του Χριστιανισμού: Ο Χριστιανισμός αποτελεί το θεμέλιο της ελεύθερα σκεπτόμενης Ευρώπης και του πολιτισμού της όσο και να θέλουν οι άθεοι να το ξεχάσουν ή να το κρύψουν. Η σύγχρονη επιστήμη γεννήθηκε στη Χριστιανική Ευρώπη. Αν σου πει ότι ο Χριστιανισμός είναι σκοτάδι πες του ότι ο ουμανισμός και η Αναγέννηση εκδηλώθηκαν πρώτα στο χριστιανικό Βυζάντιο. Τα πρώτα πανεπιστήμια ήταν τα μοναστήρια στο "σκοτεινό" Μεσαίωνα (ο Dawkins διδάσκει σε ένα από αυτά τα «σκοτεινά» μέρη).


Οι τέχνες άνθισαν στο "σκοτεινό" Μεσαίωνα. Αν δεν ήταν ο Χριστιανισμός να προωθήσει την ιδέα της φροντίδας των αδύναμων, θα είχαμε σήμερα την επικράτηση των ισχυρότερων όπως κάποιες (επιστημονικές) θεωρίες επιτάσσουν. Εξήγησε του πως ό,τι γνωρίζει για τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους το γνωρίζει επειδή κάποιος μοναχός τους αντέγραψε. Και πως ακόμα και οι αρχαίοι Έλληνες που τόσο θαυμάζει είχαν θρησκεία. Και οι λογικοί Έλληνες ήταν οι πρώτοι που υιοθέτησαν το Χριστιανισμό.


Αν σου πει για ότι ο Χριστιανισμός σκότωσε πολύ κόσμο ρώτησε τον αν ο Χριστός δίδαξε το φόνο. Αν σου πει ότι ο Χριστιανισμός καταπίεσε πες του να διαβάσει πως συμπεριφέρθηκε ο Χριστός σε ανθρώπους που ήταν καταπιεσμένοι στην εποχή Του. Αν προσπαθήσει να αναφερθεί σε Βυζαντινούς ή άλλους χριστιανούς αυτοκράτορες οι οποίοι ηγήθηκαν εκστρατειών πολέμου, θύμησε του το ότι η εκκλησία εκτός από φιλοσοφικό/ θεολογικό κομμάτι έχει και κοσμικό. Και πως αν δεν υπήρχε αυτό το κομμάτι τώρα θα μιλούσε αραβικά. Ρώτησε τον αν ξέρει τη διαφορά μεταξύ του κοσμικού (πρακτικού) και του θεολογικού/ φιλοσοφικού κομματιού του Χριστιανισμού. Και αν τη διαφορά αυτή την εντοπίζει σε κάθε τι κακό που έχει σχέση με την επιστήμη. Και αν πιστεύει ότι ο Μένγκελε αντιπροσώπευε την επιστήμη (αν και την αντιπροσώπευε – βλ.εδώ).

Για μια καλή σύνοψη της θετικής επίδρασης του χριστιανσμού στην κοινωνία και την αντίστοιχα αρνητική επίδραση του σύγχρονου (επιστημονικού) τρόπου ζωής, διάβασε το άρθρο "Θρησκεία: Η συνεισφορά της στην κοινωνία (και άλλα θέματα)".


4. Σχετικά με τη σχέση Επιστήμης - Θρησκείας: Η επιστήμη αναλύει το Πως. Η θρησκεία το Γιατί. Η επιστήμη αναλύει τη μηχανική. Η θρησκεία αναλύει την ηθική και τον τρόπο ζωής. Και το τελευταίο είναι σαφώς πιο σημαντικό. Όπως λέει και η σχετική ανακοίνωση του Interacademy Panel: "Η ανθρώπινη κατανόηση των εννοιών της αξίας και του σκοπού εκφεύγει των ορίων των θετικών επιστημών" και "σε αυτήν συμβάλλουν μια σειρά από παράγοντες -επιστημονικοί, κοινωνικοί, φιλοσοφικοί, θρησκευτικοί, πολιτιστικοί και πολιτικοί [...] αυτοί οι διαφορετικοί τομείς οφείλουν να έχουν αμοιβαίο σεβασμό και ταυτόχρονα να αναγνωρίζουν πλήρως τόσο τους δικούς τους τομείς δράσης όσο και τους περιορισμούς τους" [βλ. εδώ] (δες και τη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Interacademy Panel [IAP - Global network of Science Academies] στο Διαδίκτυο εδώ). Οι περισσότεροι μεγάλοι επιστήμονες που κέρδισαν Νόμπελ ήταν θεϊστές. (βλ. εδώ και εδώ) Και το πιο σημαντικό είναι πως η θρησκεία αποτελεί το μοναδικό θεμέλιο της επιστήμης! Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο "Religion as the single foundation of Science".


5. Αποδέξου την αγένεια του συνομιλητή σου. Έτσι είναι πολλοί άθεοι συζητητές συνήθως: αγενείς και επιθετικοί. Δείξε τους πως ο χριστιανός μπορεί να μιλάει με πραότητα και ευγένεια ό,τι και να του λέει ο άλλος. Τότε είναι που πραγματικά ο συνομιλητής σου θα εκραγεί από εκνευρισμό. Δείξε στην πράξη τι σημαίνει Χριστιανός. Αγάπα τον εχθρό σου. (σημείωση: Τότε είναι που η έκρηξη της οργής τους θα φτάσει σε νέα επίπεδα) Ωστόσο να σημειώσω πως υπάρχουν και πολλοί χριστιανοί συζητητές που είναι αγενείς όπως και άθεοι που είναι ευγενικοί και σωστοί στη συζήτηση. Με τέτοιους μπορείς εύκολα να συζητήσεις και δεν χρειάζεται αυτή η συμβουλή. Το νόημα αυτού του κεφαλαίου δεν είναι να γενικεύσει για τους άθεους αλλά να δείξει πως να αντιμετωπίζεις τους αγενείς συζητητές.

ΤΟ ΚΟΛΠΟ "ΕΓΩ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟ ΘΕΟ"...
Πολλοί άθεοι θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν το "κόλπο" του "Μα εγώ απλά δεν πιστεύω στο Θεό" για να αποφύγουν τη συζήτηση σε διάφορα θέματα. Και όμως ο αθεϊσμός δεν αποτελεί απλά το "δεν πιστεύω στο Θεό". Δεν πιστεύω στο Θεό σημαίνει: Δεν πιστεύω στην Πρώτη Αιτία (άρα πιστεύω ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε τυχαία - 3η επιλογή δεν υπάρχει). Δεν πιστεύω στην ανθρώπινη ψυχή που είναι μέρος του Θεού (άρα πιστεύω ότι ο άνθρωπος είναι απλά ύλη). Δεν πιστεύω στην απόλυτη ηθική (άρα πιστεύω ότι όλα είναι σχετικά ανάλογα με τον καθένα). Δεν πιστεύω στο άυλο του πνεύματος (άρα πιστεύω ότι η συνείδηση είναι απλά ένα υποπροϊόν του εγκεφάλου)

Ο αθεϊσμός είναι ένα σύστημα ΠΙΣΤΕΩΣ σε πολλά πράγματα.
Και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.


6. Κατανόησε τα κίνητρα του συνομιλητή σου: Οι άθεοι θέλουν να αποκτήσουν με την επιστήμη έλεγχο της ζωής τους. Εξήγησε τους ότι αποδεχόμενος το Θεό θα έχεις μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή τους. Εξήγησε τους ότι τίποτα δεν είναι υπό έλεγχο. Πες τους να χαλαρώσουν. Πάντα με ευγένεια. Οι άθεοι θέλουν να γίνουν θεοί στη θέση του Θεού. Για αυτό βιάζονται τόσο πολύ να τον ξεφορτωθούν. Γιατί χωρίς Θεό η ηθική αντικαθίσταται από "απόψεις". Από την "προσωπική ηθική" του καθενός. Συζήτα για τις αμβλώσεις! Όχι, δεν είναι εύκολο να επιχειρηματολογήσεις υπέρ της θανάτωσης ενός ανθρώπινου όντος επειδή... χωρίς λόγο βασικά! Οι άθεοι συνήθως είναι εκνευρισμένοι γιατί βλέπουν μόνο την επιφάνεια των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Συζήτα για το γιατί ο Θεός επιτρέπει το κακό σε αυτόν τον κόσμο, το λεγόμενο "Πρόβλημα του Κακού" το οποίο οι άθεοι θεωρούν πως είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της θρησκείας ενώ στην πραγματικότητα είναι δικό τους (βλ. εδώ)! Ρώτησε τους που βασίζουν την ύπαρξη του "κακού"; Ποιος ορίζει το κακό αν δεν υπάρχει Θεός; Είναι θέμα προσωπικής άποψης; Που βασίζουν οι άθεοι τη δικής τους έννοια του "κακού"; "Επιτρέπει ο Θεός να πεθαίνουν παιδάκια!" θα σου πει εκνευρισμένος. Εξήγησε του πως το να θεωρεί κανείς ότι το σώμα μας είναι το παν, είναι τουλάχιστον παιδική άποψη. Το πρόβλημα της ύπαρξης είναι πολύ περισσότερο βαθύ και ουσιαστικό από το "πεθαίνω" το οποίο για κάθε σοβαρή φιλοσοφική θεώρηση στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν απλά ένα στάδιο μεταμόρφωσης.

Η απάντηση "ΔΕΝ ΞΕΡΩ": Μερικοί άθεοι θα παίξουν το χαρτί "Δεν ξέρω". Μην με παρεξηγείτε. Εννοείται ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που είναι ειλικρινώς αγνωστικιστές. Σέβομαι κάθε άνθρωπο που λέει "Δεν ξέρω". Αλλά οι περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις είναι απλά περιπτώσεις άθεων που θέλουν να καλύψουν τα αντι-χριστιανικά τους αισθήματα πίσω από αυτή τη φράση. Και σε τελική ανάλυση, αν κάποιος "δεν ξέρει" τότε μπορεί να δεχθεί τη χριστιανική άποψη του άλλου, σωστά; Εκτός αν έχει επιχειρήματα εναντίον αυτής της άποψης. Οπότε κάτι "ξέρει"... Τέλος, να σημειώσουμε ότι σχεδόν ποτέ δεν γνωρίζουμε κάτι με απόλυτη βεβαιότητα. Όμως όλοι έχουμε τη γνώμη μας. (έτσι προοδεύει και η επιστήμη) Το να αποφεύγεις να πάρεις θέση σε σοβαρά φιλοσοφικά ζητήματα δεν είναι μια σωστή επιστημονική απάντηση. Είναι απλά σαν να αποφεύγεις να κάνεις κίνηση από το φόβο μην γίνεις ματ. (σχετικό άρθρο: Why you can’t be an agnostic)

7. Μην αποδέχεσαι την απλή παράθεση θέσεων ως επιχείρημα. Αν κάποιος λέει "Αυτό είναι έτσι" δεν σημαίνει ότι είναι έτσι. Ζήτα εξηγήσεις. Αν κάποιος σου λέει "Δεν έχεις διαβάσει" πες του να σου εξηγήσει. Συνήθως τα περισσότερα πράγματα που δέχονται σαν δεδομένα οι άθεοι είναι αδύνατον να εξηγηθούν (π.χ. το πως η συνείδηση ξεπηδάει από την άψυχη ύλη). Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι άθεοι (ή οι αγνωστικιστές) να δέχονται ορισμένες παραδοχές ή δόγματα ως 'αληθή' για να υποστηρίξουν τις απόψεις τους. Μην τους επιτρέψετε να το κάνουν αυτό. Μονίμως να ζητάτε στοιχεία και λογικά επιχειρήματα. Για παράδειγμα οι σημερινοί άθεοι δέχονται το φιλοσοφικό ΔΟΓΜΑ του υλισμού ως ορθό και ως τη βάση κάθε αλήθειας - πάντα να τους θυμίζετε ότι ο υλισμός είναι ένα ΔΟΓΜΑ και μάλιστα ξεπερασμένο. Σίγουρα αν ΔΕΧΘΟΥΜΕ ότι όλα στο σύμπαν είναι ύλη δεν μπορούμε να πιστέψουμε σε τίποτα πνευματικό με κανένα τρόπο. Αλλά γιατί να πιστέψουμε καθ' αυτόν τον τρόπο στην ύλη όταν τόσα στοιχεία μας δείχνουν το αντίθετο; (π.χ. επιθανάτιες εμπειρίες)

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΜΙΑΣ ΓΡΑΜΜΗΣ: Αν όλα στο σύμπαν είναι ύλη όπως ισχυρίζονται οι άθεοι, τότε τίποτα δεν έχει σημασία. Γιατί να αγχωνόμαστε για ο,τιδήποτε - από ηθική μέχρι το θάνατο - αν είμαστε απλά άψυχα σύνολα σωματιδίων;


8. Χτύπα τους εκεί που πιστεύουν ότι είναι άτρωτοι. Ρώτα τους γιατί πιστεύουν ότι ο Ήλιος είναι στο κέντρο του ηλιακού συστήματος (μια μεγάλη σημαντική ιστορία φιλοσοφικού δογματισμού κρύβεται πίσω από αυτή τη φαινομενικά ηλίθια ερώτηση - βλ. εδώ) Ρώτα τους τι είναι σωματίδιο. Eίναι τα σωματίδια εναντίον του υλισμού; (βλ. εδώ) Εξήγησε τους γιατί η ιατρική ΔΕΝ είναι επιχείρημα υπέρ της επιστήμης! (βλ. εδώ) Εξήγησε τους γιατί η αστρολογία είναι πιο σωστή από την αστρονομία. (διάβασε εδώ πριν κρίνεις αυτή την πρόταση σαν βλακεία) Αναφέρσου στη μετάληψη και στην Ανάσταση. Αν ρωτάνε πως μπορείς να πιστεύεις ότι κάποιος δεν πεθαίνει, ρώτα τους πως μπορούν να πιστεύουν πως κάποιος πεθαίνει. (ψάξε για το "Τι χρειάζεται για να πιστεύεις στο θάνατο" στο Harmonia Philosophica) Θυμήσου ότι οι πιο απλές ερωτήσεις είναι εκείνες που κρύβουν το κλειδί για τα μεγαλύτερα δόγματα. Ξεκίνα μια συζήτηση για την περίπτωση του Γαλιλαίου ή της Υπατίας (διάβασε στο τέλος του άρθρου Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Θρησκείας). Εξήγησε τους ότι ο Giordano Bruno στον οποίο με τόση θέρμη αναφέρονται, θα ήταν αντικείμενο χλευασμού από τους σημερινούς επιστήμονες με αυτά που έλεγε. Αναφέρσου στην Παλαιά Διαθήκη. Μίλησε για τα θαύματα. Αν η μετατροπή του νερού σε κρασί ή η ανάσταση νεκρών φαίνεται αστεία, τι έχει να πει για τη σύγχρονη επιστήμη; Η οποία έχει δείξει μέσω της κβαντομηχανικής ότι ο ανθρώπινος νους μπορεί να επηρεάσει την ίδια την ύπαρξη της ύλης; Ή τι έχει να πει για τις τόσες περιπτώσεις ανθρώπων που "πέθαναν" με βάση την επίσημη ιατρική και γύρισαν από τους νεκρούς; Υπενθύμισε του την αναλογία της τηλεόρασης και θα πες του ότι ο αναγωγισμός είναι τόσο αποδεδειγμένος όσο και το 5ο αξίωμα του Ευκλείδη. Σύστησε του και λίγο διάβασμα για τον εγκέφαλο και το νου. (βλ. “Human Consciousness and the end of Materialism” και εδώ) Όχι, δεν έχουν βρει που εδράζεται η μνήμη! (βλ. εδώ) Συζήτα για το "Πρόβλημα του Κακού"! (βλ. παραπάνω στο σημείο νο. 6)

Ο υλισμός είναι γελοίος. Η υπεράσπιση της θρησκείας πραγματικά εύκολη για κάποιον που ξέρει τα βασικά. Η επιστήμη είναι η νέα θρησκεία σήμερα. Όμως πρέπει να έχει κανείς ελεύθερη σκέψη αν θέλει να είσαι αληθινός προς τον εαυτό του. Ο αθεϊσμός είναι της μόδας. Όμως πρέπει να αντισταθούμε στη μόδα αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι. Ο Χριστός δίδαξε αγάπη, συγχώρεση και συμπόνοια. Αν συμφωνούμε σε αυτά, γιατί τόσο μίσος εναντίον Του;

9. Αποχώρησε από τη συζήτηση εν ηρεμία. Δεν υπάρχει νόημα να συζητάς για πάντα. Εξήγησε τα επιχειρήματα σου και άσε τους να είναι εκνευρισμένοι με αυτά. Οι άθεοι τρέφονται από το μίσος και την οργή. Δώσε τους αγάπη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεις μέρος του υποτιθέμενου "πολέμου" μεταξύ της επιστήμης και της θρησκείας. Θυμήσου ότι οι άθεοι χρειάζονται καθοδήγηση με αγάπη και κατανόηση.

Παραδείγματα: Βλ. ΕΔΩ για μερικά παραδείγματα από δημόσιες συζητήσεις που είχα στο Facebook.





Όλα τα παραπάνω προξενούν μία σημαντική ερώτηση: Γιατί υπάρχουν ακόμα άθεοι;

Συγχωρέστε την ερώτηση, αλλά αν το σκεφτεί κανείς είναι μια πολύ λογική απορία τη σήμερον ημέρα.

Παλιά μπορεί να υπήρχαν πολλές δικαιολογίες για να είναι κανείς άθεος. Η επιστήμη δεν είχε ακόμα προοδεύσει πολύ, η αρχαιολογία δεν είχε κάνει πολλές ανακαλύψεις, η κβαντομηχανική δεν υπήρχε καν, οι επιθανάτιες εμπειρίες ήταν περισσότερο μύθος παρά επιστημονική άποψη, οι επιστήμονες πιστεύαν ότι η συνείδηση είναι απλό προϊόν της εγκεφαλικής δραστηριότητας όπως η χολή παράγεται από το συκώτι, διαβάζαμε τα ιερά κείμενα κυριολεκτικά ή πιστεύαμε ότι είναι παραμύθια, δεν υπήρχε διατροφολογία και πιστεύαμε ότι αυτά που λέει η θρησκεία για τη νηστεία είναι απλοί καταναγκασμοί μερικών τρελών κλπ...


Θα κατανοούσα κάποιον να δηλώνει άθεος σε μια τέτοια εποχή, αν και πάλι ψάχνοντας λίγο τα πράγματα μπορείς φιλοσοφικά να διαπιστώσεις ένα δυο πράγματα.

Τώρα όμως γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος μπορεί με τη συνείδηση του να επηρεάζει την ύλη (κβαντομηχανική - βλ. κατάρρευση κυματοσυνάρτησης με την παρατήρηση, επηρεασμός γεννητριών τυχαίων αριθμών με τη θέληση), ότι άνθρωποι που επίσημα έχουν ιατρικώς πεθάνει να γυρίσουν πίσω στη ζωή (επιθανάτιες εμπειρίες καταγεγραμμένες από επιστήμονες ιατρούς πάμπολλες φορές), ότι πολλά από τα μέρη που περιγράφονται στη Βίβλο υπήρξαν πραγματικά, ότι ένα κείμενο μπορεί να έχει και κρυμμένους συμβολισμούς, ότι η ανθρώπινη συνείδηση μπορεί να επεκτείνεται και πέραν των στενών ορίων του εγκεφάλου (με πειράματα όπως αυτά του Princeton), ότι οι σύγχρονοι διατροφολόγοι μπορεί να προτείνουν τα ίδια με τη νηστεία που προτείνει εδώ και καιρό η εκκλησία κλπ κλπ...

Με τόσα λοιπόν επιχειρήματα υπέρ της ύπαρξης μιας άυλης πνευματικής διάστασης του ανθρώπου ή υπέρ πολλών απόψεων που πρεσβεύει η εκκλησία, τι δικαιολογία υπάρχει αλήθεια για κάποιον σήμερα να υποστηρίζει ακόμα ότι είναι άθεος;

Εν τέλει, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Είναι απλά ότι ο αθεϊσμός είναι το πιο εύκολο μονοπάτι και, επομένως, το πιο ελκυστικό για να ακολουθήσει κανείς. Το να αγαπάς ενεργά ακόμη και τους εχθρούς σου είναι δύσκολο. Το να συγχωρείς είναι δύσκολο. Το να ελέγχεις τα πάθη σου είναι δύσκολο. Το να μην σε νοιάζει τίποτα επειδή πιστεύεις στο τίποτα είναι εύκολο...




Σχετικές συζητήσεις (ενδεικτικός κατάλογος)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...